Vilket är det bästa namnet på en båt?


Det här med namn på båtar är i stort sett lika viktigt som namn på människor (om inte viktigare). Det sägs ju ofta att båtar är en hon och att namnet därför ska vara kvinnligt. Dessutom finns det ju utbredd vidskep(p)lighet om att man inte får byta namn på en båt, då väntar stormar, olycka och undergång. Men vad är egentligen ett riktigt bra namn för ett flytetyg?

Kära LSS medlemmar, efter lite detektivarbete har vi konstaterat

Att ingen farkost i vår flotta är döpt. Och som alla vet skall båtar ha ett namn.

Ska man tro ett gammalt nummer av Språktidningen så är Maria det vanligaste båtnamnet i västvärlden.    I vilket fall som helst har båtar i vår del av världen betydligt oftare kvinno- än mansnamn. (Krigsfartyg och bogserbåtar oräknade.)Om skälen till denna ojämvikt kan blott spekuleras, men det finns en del trovärdiga teorier. Det latinska ordet för båt, ”navis”, var ett femininum. Även svenskan hade tre genus fram till mitten av 1300-talet, maskulinum, femininum och neutrum. Som franskan än idag, typ. En åker var en han. En skuta var en hon. Liksom klockan, vilket lever kvar i det dagliga språket som en rest från förr:

”Vad är klockan?”

”Hon är halvtre!”

Att ge kvinnlig gestalt åt ting lever fortfarande kvar exempelvis: Moder Svea och Moder Jord.

Det finns förstås en del sexistiska teorier också. Båtar är dyra i underhåll, kräver mycket målning och älskar att ha män omkring sig. Höhö.Gubbvarning på den.

Sjömän liknade sitt skepp vid en kvinna hyllade kanske även sina mödrar genom att ge dem feminina namn…

År 2002 bröt redaktören för den snart 300-åriga shippingtidningen Lloyds list, Julian Bray, med traditionerna:”…det var dags att komma i kapp resten av världen, och de flesta andra nyhetsorganisationerna hänför fartyg till neutrum.

Uttalandet föll inte i god jord ex. En talesman för Royal Navy svarade att de minsann skulle fortsätta att kalla sina båtar för hon ”som vi alltid gjort”.

Så vi vill att ni lämnar förslag på namn på våra 4 båtar

Vår motorbåt som är säkerhetsbåt vid jolleseglingen

Vår Maxi 77 ritat av Sveriges meste seglare Pelle Pettersson tillverkad i 4000 ex störst i sin klass en av världens mest sålda segelbåtar

Vår ” Nya ” If Båt en av de största klasserna med 3500 tillverkade båtar. Tore Sundén ritad.

Och vår segelbåt 606 , sex noll sex `´ även denna ritad av Pelle Pettersson och Sveriges största kölbåtsklass. Tillverkas fortfarande !

All förslag presenteras på vår hemsida och sedan får ni gå in och rösta. Bästa förslagslämnare får döpa och får förutom äran ett pris och blir Gudmor resp Gudfar till båten.

Vi kommer efter sommaren ha en omröstning på de namn vi samlat ihop
Regler: Familjemedlemskap , de familjemedlemmar som registrerats har 1 röst vardera , övriga medlemskap 1 röst.

Vi kan framledes också låta våra jolleseglare komma med namnförslag på jollarna J