” månadens vin ”


LSS medlemmen o vinkännaren Johnny Appelkvist tipsar om Vin

Chablis Sainte Claire JM Brocard Frankrike, Bourgogne, Chablis Nr: 5565, 159 kr

Chablis Sainte Claire JM Brocard, 2020, ett ungt Chabli med en vuxen friskhet.

Chabli, ett vinområde som ligger i den norra delen av Bourgogne som är känt för sina krispiga vita viner. Jordmånen i området är en kalkstensrik Kimmeridge-lerjord. Det absoluta centrum av den bästa jordmånen ligger i floden Sereiens dalgång med en 105 hektar stor sluttning, där framställs Chablis Grand Cru. Chablisviner delas in i klasserna Petit Chablis och Village Chablis, Premier Cru och de högsta, Grand Cru. De olika klasserna anger dels hur länge de har lagrats och vilken jordmån de kommer ifrån. Många av Chabli vinerna kommer ej i kontakt med någon ek lagring. Lagringen på ekfat ger en stor påverkan på vinet, och Chabli viner har en tydlig sensorisk påverkan från den speciella jordmån som man vill bevara. Det är just den tydliga krispigheten man vill ha i ett Chabli vin. Med något lägre kvalitet som exempelvis Petit Chabli, den står på en annan jordmån som heter Portland-Lera. Den förekommer mer på de planare markpartierna med något sämre solexponering och dränering. Områdena med Portland-lera är rätt mycket större än de som tillhör de högre kvalitéerna. Månadens vin är just från Kimmeridge-lerjord, vinet har lagrats på sin jästfällning, det ger vinet en ytterligare karaktär, lagrats på ståltank.

Smaken är nyanserad, söt smak med inslag av plommon, fikon, svartpeppar, blåbär, romrussin, lavendel och choklad.

En maträtt jag tycker man kan matcha detta vin med är en stekt Rödingfilé med en mjuk kall majonnäsbaserad Hollandaise med svag syra och lite ångkokta grönsaker ”al dente”.

Br. Johnny Appelkvist Text & bild

Månadens vin

Limhamns Segelsällskap

Björn Rosenlund / Ordförande